SPEECHLESS : kelas agama yang best ^__^

assalamualaikum.. 


hari ni kul12.15 sampai kul3.15 ade kelas agama dengan ustaz abdul rahman ishak..


best kelas ustaz tu.. tak bosan.. 3jam tu rase mcm kejap sgt. hehe. kalau lah tiap2 sem ade kelas dgn ustaz kan best :)


tadi ustaz cakap seronok tgk muslimah yg pakai jubah.. tutup aurat.. and ustaz pun elaborate pnjg lebar. hehe. kebetulan amal pakai jubah mse dlm kelas tu. ape lagi. senyum memanjang je lah :P haha.. okay2 dah3..


ape yg amal dapat dari kelas tadi kan.. byk.. best.. Alhamdulillah! ^__^ 


hemm nak tahu tak.. ade 4 unsur yang barat masukkan kepada kita org Islam ni untuk hancurkan umat Islam sebab mereka dah tak boleh masuk secara perang.. even ade org kafir pernah cakap UMAT ISLAM TAK BOLEH DIHANCURKAN SELAGI ADANYA AL-QURAN BERSAMA MEREKA.. tgk betapa kuatnya kuasa Allah.. :)


tapi diorg ni akan cuba mcm2 untuk hancurkan kite umat Islam.. ustaz cakap 4 unsur tu dipanggil 4F.. tahu tak ape.. hehe


F.. FOOD
F.. FASHION
F.. FIESTA
F.. FUNNY


rsenye menggunakan akal logik pun kite boleh fikir bhw mmg unsur2 ni boleh mghancurkan kite umat Islam.. dan buktinye dah byk! kan? 


FOOD- yeah mungkin makanan2 yang tak halal yang cuba dimasukkan kepada kita.. byk.. bukan setakat babi, katak.. tapi CONTOH nye ROKOK.. rokok tu senjata mereka untuk menghancurkan umat Islam ni.. cube tgk balik.. berapa byk umat Islam yg merokok?? merokok ni byk buruknye dari baiknye.. bukankah Allah ade cakap dalam ayat2 cintaNya Al qura bahawa segala yg memudaratkan diri kita dan org lain itu haram? ade pendapat dari beberapa ulama' mengatakan bhwa bnde tu haram sbb memudaratkan.. namun ade yg berpendapat jugak bhw bnde tu makruh sbb mudaratnye bukan pantas tapi lmbt2.. but fikir logik lah kan. kemana wang kite tu disalurkan? kepada kafir kan? kenapa nak sokong kewangan mereka?


FASHION- org kate sape tak ikut fashion ni ketinggalan zaman, katak bawah tempurung and out-dated.. what the? haha.. Allah tak penah kate pun macam tu? nak ber-fashion tu buat lah cuma jage lah aurat tu. hehe. ni tak.. amal pun kdg2 selalu terlepas pandang bab2 macam ni kan. huhu. yeahh i need to improve myself.. i need people who can guide me.. hem okay berbalik pada topik asal.. fashion.. ade tgk tak isu baru2 ni? fashion islam seolah-olah dihina.. yang tak bestnye.. pemimpin2 kite yang BERAGAMA ISLAM pun turut menyokong pertunjukan fesyen tu. haiyaa. HANCUR! hehe.. bukan ape.. pakaian tu seksi tau! terbukak sane terbukak sini.. pastu yang kureng enaknye sebab kat pakaian tu ade tulis nama Allah dan Muhammad s.a.w.. bg amal tu adalah satu penghinaan dan mempersendakan agama.. sebab dah lah seksi lepas tu ade nama2 tu pada pakaian tu pada bahagian2 yang tak sepatutnya.


FIESTA- hemm! ni lagi lah.. hiburan dan pesta sane sini.. ish3.. hee.. pandangan ustaz dalam kelas tadi and amal setuju dgn ustaz ckp.. tahu ape? hemm ustaz bg satu cth.. kite dah berpuasa selama sebulan dalam bulan ramadhan.. Alhamdulillah berjaya :) pada syawal pertama tu.. insya Allah suci lah kite dari dosa2.. ibarat bayi yang baru lahir.. suci.. itu kan fitrah manusia.. sentisa baru.. dan berhijrah.. tapi disebabkan kelakuan kite dalam bulan syawal tu telah menyebakan puasa sebulan kite dalam ramadhan yang lalu menjadi sia2.. :( tgk lah balik kat tv tu.. ape rancangan yg ade..? KONSERT nyanyi sana sini.. dgn penyanyi nye yg tak cukup kain, rambut tertumpah air karat.. haihh.. mcm2 lah.. lepas tu artis2 kite ni boleh lak bersalam-salam sesama mereka lelaki perempuan bukan muhrim.. mintak maaf zahir batin.. minta maaf tu bagus dah.. mmg dituntut dalam islam bermaafan sesama kite di hari raya.. tapi SALAM DGN BUKAN MUHRIM? ya Allah.. hancur hancur.. huhu.. and ade yang ckp " alhamdulillah atas rezeki yang telah Allah beri kpd sy " <--- diucp oleh artis.. kerja yg mereka buat tu dah lah tak halal.. copp! HALAL KE KALAU MENYANYI? BUKAK AURAT? MELALAIKAN MANUSIA? BERSENTUHAN DGN BUKAN MUHRIM? fikir2 lah sendiri.. kalau kerja gitu.. duit yg dpt tu halal ke? hemm ade istilah bg rezeki tu.. amal lupe.. :( maaf.. haih.. hehe.. manusia perlukan hiburan. yes. but jgn lah terpengaruh.. and mcm ustaz ckp.. hiburan dlm Islam kan ade.. kenape ambik yg tak Islam> hee~~ hiburan tu boleh tapi ade batasnye.. hee~~ so jom lah kite berpada-pada dalam berhibur ^__^ seriously amal kene selalu ingtkan diri amal sendiri pasal ni.. hehe


last but not least.. FUNNY- hah? ape ade dgn funny? hemm dgn adenye funny.. ia akan melalaikan manusia dan boleh merosakkan akidah kite.. nauzubillahiminzalik.. maaf cakap.. tapi tgk lah skrg.. rancangan realiti punye byk.. rajalwakzz.. and sbgnye.. nak cari pelawak. utk ape? melalaikan lagi manusia yg sedia ada lalai? merugikan manusia yg sedia ada rugi? yes.. amal tahu funny is interesting.. funny boleh buat release tension.. amal pun suke bnde2 funny ni.. but tgk lah funny yg mcm mane?? melalaikan?? amal bile dgr ustaz ckp mcm tu tadi.. terfikir jugak.. "YA ALLAH, byk dosa aku.. hinanya aku.. "


fuh~ kenapa pnjg sgt ni -__- hehe.. pesan amal pd diri sendiri.. muhasabah diri selalu :) renung2kan lah..

p/s : sy tertarik dgn ape yg ustaz cakap kan.. Dajjal akan keluar bile berhentinya azan,, diantara waktu isyak dan waktu subuh ( perbezaan waktu solat yg panjang dan lama ) di mana pada ketika itu manusia menjadi lalai dan tidak bangun untuk mengazankan subuh..  takut kan.. huu..

2 comments:

jAr! TekAN said...

suka habis entry nyh,,;)

cahaya panjang umur said...

:P macik mira. hehe. yg baik tu dtgnye dari Allah.. yg tak baik tu dari diri akak.. :)