pity her !

assalamualaikum :) hai dah lama x update blog ni .. sunyi lah kejap kan :)

emm
one of my roomates terkene campak a . k . a chicken pox ..
so together we taking care of her .. hehe

kesian die . dah lah nak exam . so bila pergi klinik UIA yang serba canggih tu ( :P )  ..

my friend pun dapat lah mc seminggu ! hehe .. kalau amal yang dapat tu mmg best lahh ..
tapi mslhnyer dapat time nak exam HAAA tu je yang xbrpe nak best . hehe .

anda anda dan anda pernah kene campak tak ? hehe .. jom share experience ..

me myself kene twice mase kecik dulu .. orang kate kalau kene campak ni ada pantang macam2 .. hemm tapi mase my friend jumpa doktor tu .. xde lak doktor tu suruh pantang ape2 .. haiyyy pelik2 lah kan :)

and kepada yang belum merasai penyakit ni .. anda harus berjaga - jaga kerana dikhuatiri akan terjangkit pada anda.haha. maaf :)

     APE TU CAMPAK @ CHICKEN POX ?         


Ia disebarkan melalui bersin, batuk dan bahan terjangkit dan permukaan yang terdedah kepada pesakit. Campak boleh menjadi serius dan membawa kematian kepada sesetengah kanak kanak dan setiap tahun dianggarkan 30 juta hingga 40 juta kes campak berlaku seluruh dunia menyebabkan lebih dari 75,0000 kematian. Orang yang telah dijangkiti campak akan membentuk imuniti semulajadi. 


wah takutnyer ! hehe


tapi orang yang kene campak tu alhamdulillah akan menjadi kuat ! :)


                               tapi ape lak tanda2 @ gejala campak itu ??


Gejala bermula 10 – 12 hari selepas terdedah dengan pesakit, Gejala awal adalah seperti hidung berair, batuk, hidung tersumbat, mata merah, sakit otot , sensitif terhadap cahaya dan demam. Selepas 2 hingga 4 hari gejala tadi, ruam badan dan tompokan putih di dalam mulut mula timbul.
Ruam bermula di kepala dan merebak ke bahagian lain, berkembang ke bawah dan bersatu antara satu sama lain. Ia akan beransur hilang dalam masa 4 hari sebagaimana tempoh ia berlaku.





oooo .. begitu rupanya . hehe .


so berhati-hati lah kita semua ye .. jage kesihatan betul2 :)


sekadar hiasan ..



4 comments:

AL-QASSAM said...

Rumah sewa pernah kecoh wabak campak nie. dari sorang ke sorang kena. Alhamdulilah saya tak kena sebab dah kena time kecik2 dulu. teruk kot kalau tak pantang. tinggal parut kekal. mimpi ngeri bagi perempuan yang kena(^_^)

MENONGKAH ARUS KEHIDUPAN

cahaya panjang umur said...

oh ye ke tinggal parut kekal ? baru tahu .. hehe

emm sy pun alhamdulillah xkena..siap tolong kawan sapu ubat lagi kat badan dia..

tp kesian sbb campak tu naik kat muka die.huhu.

firdaus mazelan said...

woww...ciap wat mai info tntg campak lg..hhaa

cahaya panjang umur said...

hehe .. bio lee .. awak tu duk blok sinun .. mane npk .. hbs kuning wani dgn kunyit .. hehe ,,